úterý 28. ledna 2014

Srbsko míří k předčasným volbám

Srbský prezident Tomislav Nikolić vyjádřil podporu novým parlamentním volbám, které zkrátí mandát poslanecké sněmovny o dva roky. Od vyhlášení pluralitního politického systému roku 1990 půjde o desáté volební klání. Vypsání voleb před třemi dny nečekaně podpořil předseda nejsilnější vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS) a vicepremiér Aleksandar Vučić, donedávna stranický kolega a pravá ruka Tomislava Nikoliće.

Poslední volby v roce 2012 těsně vyhrálo seskupení pokrokářů a několika malých stran, když získalo 24,05 % hlasů a 73 křesel v 250členném jednokomorovém parlamentu. Rozložení sil v roztříštěné sněmovně pokrokářům ale neumožnilo sestavit vládu pod jejich vlivem, a tak nakonec souhlasili s nesourodou koalicí se Sjednocenými regiony Srbska (URS) a postmiloševićovskou Socialistickou stranou Srbska (SPS), jejíž ambiciózní předseda Ivica Dačić obsadil post premiéra a ministra vnitra.

V červenci roku 2013 vládní koalici opustily URS, parlamentní většina se tak smrskla na pouhých 117 poslanců, načež v září došlo k razantní personální obměně kabinetu. Nynější snaha vyvolat předčasné volby souvisí zřejmě s přesvědčením, že pokroková strana získá nové voliče, nedávné průzkumy jí přiřkly až 45% voličskou podporu, a zúročí dosud kladně hodnocená protikorupční opatření. Nikolić termín nových voleb oficiálně vypíše ve středu, očekává se, že se uskuteční 16. března.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.