pondělí 13. ledna 2014

Hledání vraha Slavka Ćuruviji

Srbský premiér a zároveň ministr vnitra Ivica Dačić na tiskové konferenci zveřejnil další informace o smrti novináře Slavka Ćuruviji. Ten byl úkladně zavražděn na pravoslavné Velikonoce 11. dubna roku 1999 před svým bělehradským bytem v době, kdy NATO bombardovalo Srbsko. Dosud se vědělo pouze to, že zločin provedli dva ozbrojení muži v černých kuklách, z nichž jeden pistolí omráčil Ćuruvijovu manželku a druhý mu do zad a hlavy vypálil několik ran.

Dačić uvedl, že vraždu přímo nařídil Radomir Marković, tehdejší šéf oddělení Státní bezpečnosti Srbska, zorganizoval ji Milan Radonjić, tehdejší velitel bělehradského velitelství SB, dále se na ni podílel Ratko Romić, operační důstojník druhého oddělení bělehradského velitelství, a v roli exekutora Miroslav Kurak Miki, někdejší příslušník speciální bezpečnostní služby SB. Zveřejněné informace do značné míry potvrzují spekulace, které se objevily při soudním projednávání vraždy v roce 2007. Za údajného strůjce politického atentátu byla tehdy označena manželka prezidenta Slobodana Miloševiće Mirjana Markovićová.

K paradoxům srbské politické scény posledních desetiletí patří fakt, že nové informace o zločinu přináší Ivica Dačić, předseda a dlouholetý člen Socialistické strany Srbska, kterou založil a svého času vedl právě Slobodan Milošević.

Dosud neobjasněná smrt Slavka Ćuruviji je jedním z mnoha politických atentátů, kterých se miloševićovský režim dopustil na svých otevřených kriticích. Bezpečnostní složky se dvakrát pokusily zabít opozičního předáka Vuka Draškoviće (3. října 1999 a znovu 15. června 2000), který vždy jen o vlásek unikl smrti. Tragickému osudu však neunikl politik Ivan Stambolić, kterého nechal zavraždit 25. srpna roku 2000 zřejmě sám Milošević.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.