středa 29. května 2013

Odsouzeni vysocí činitelé Herceg-Bosny

Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii dnes vynesl nepravomocný rozsudek nad šesticí bývalých představitelů separatistické Chorvatské republiky Herceg-Bosny. Všichni obžalovaní byli uznáni vinnými za zločinné spolčení, jež si pod vedením chorvatského prezidenta Franji Tuđmana kladlo za cíl vytvořit etnicky čisté chorvatské území v Bosně a Hercegovině a to následně připojit k Chorvatsku. Obžalovaným přitížila skutečnost, že v Bosně a Hercegovině bojovaly tisíce vojáků regulérní chorvatské armády, místní vojenské jednotky Chorvatské rady obrany (HVO) byly v přímém kontaktu a pod vedením chorvatské armády a zdejší političtí činitelé jednali pod patronátem a s finanční podporou Záhřebu.

Nejvyšší trest si vyslechl premiér Herceg-Bosny Jadranko Prlić, a to konkrétně 25 let žaláře. Na 20 let odnětí svobody byl odsouzen velitel Sekce obrany HVO Bruno Stojić, náměstek ministra obrany při HVO Slobodan Praljak a náčelník generálního štábu Milivoje Petković. Ministr vnitra Valentin Ćorić půjde do vězení na 16 let a šéf vojenské policie Berislav Pušić na 10 let.

Vysoké tresty vyvolaly značný ohlas v Chorvatsku a mezi Chorvaty v Bosně a Hercegovině, nicméně reakce obyvatelstva ani politických elit nebyla tak vypjatá, jako po odsouzení generálů Ante Gotoviny a Mladena Markače v roce 2011. Ti se proti vysokým trestům ihned odvolali a soud jim v roce 2012 dal za pravdu. V podobné vyústění procesu nyní doufá i odsouzená šestice, byť v jejím případě není možné očekávat bezvýhradnou podporu Chorvatska. Sám chorvatský prezident Ivo Josipović uznal, že se záhřebská politika vůči Bosně a Hercegovině v 90. letech 20. století dopustila řady pochybení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.