pátek 26. dubna 2013

Zatčen prezident Federace Bosny a Hercegoviny

Bosenskohercegovská agentura SIPA, která supluje neexistující celostátní policii, v pátek 26. dubna provedla rozsáhlý zátah v Sarajevu a Mostaru a zatkla při něm prezidenta Federace Bosny a Hercegoviny Živka Budimira, jeho poradce pro otázky válečných veteránů Petra Barišiće, předsedu Komise pro udělování milostí Hidajeta Haliloviće a dalších šestnáct osob. Jeden podezřelý je na útěku. Státní zastupitelství všech devatenáct osob obvinilo z korupce při udělování prezidentských milostí.

Generál Živko Budimir od svého nástupu do funkce v roce 2011 dostal 435 žádostí o milost, z nichž 162 posoudil kladně. Ve zhruba třetině případů nedbal doporučení Ministerstva spravedlnosti Federace Bosny a Hercegoviny.

Za razantním policejním zákrokem lze vidět politický tlak, jelikož Budimirova bývalá strana v létě loňského roku přestala být součástí vládní koalice a pro novou mocenskou elitu se tak stal nepohodlnou přítěží, která blokuje sestavení nového kabinetu. V půli dubna Budimir založil vlastní politickou stranu, její šance oslovit voliče na rozdrobené politické scéně jsou však minimální.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.