pondělí 16. února 2015

Kosované utíkají do Evropy

Obyvatelé Kosova masově odcházejí za lepším životem do Evropské unie. Podle dostupných informací hranici schengenského prostoru nejčastěji překračují v Maďarsku u severosrbského města Subotica. 

Migrování albánského obyvatelstva a počet v zahraničí usedlých občanů

Cílem Kosovanů jsou bohaté západoevropské státy, ale s ohledem na pravidla Schengenské smlouvy, kdy cizí státní příslušník o azyl musí požádat v zemi prvního vstupu, jim nezbývá než hledat ochranu v méně preferovaném Maďarsku. Jestliže roku 2012 u slovenského jižního souseda o azyl požádalo celkem 2200 osob, loni už to bylo 43 000. Za první měsíc a půl tohoto roku se počítá s 13 000 azylanty. V Německu, kde žije nejpočetnější kosovská komunita, v listopadu požádalo o azyl 1622 Kosovanů, v prosinci 1956 a v lednu dokonce 3630. V Rakousku loni požádalo o ochranu 1901 Kosovanů, ale jen v letošním lednu 1029.

Obyvatelé Kosova ze svých domovů odcházejí převážně z neřešitelných sociálních důvodů, jelikož přelidněná země nenabízí dostatek pracovních příležitostí. Státní správu a podnikatelský sektor mimoto ovládají loupeživé lokální mafie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.