neděle 1. února 2015

Arabové postaví horské středisko u Sarajeva

Předseda okresu Trnovo Ibro Berilo dnes podepsal protokol o spolupráci se společností Buroj Property Development ze Spojených arabských emirátů. Arabský investor zvažuje nedaleko Sarajeva vystavět turistické středisko Buroj Ozon s několika tisíci bytovými jednotkami, hotelem, obchodním centrem a související dopravní a občanskou obslužností. Celková hodnota investice by se vyšplhala na 4,5 miliard marek neboli 64 miliard korun.

Okres Trnovo se nachází 30 kilometrů jižně od Sarajeva. V jeho katastru se nacházejí pohoří Igman, Bjelašnica, Treskavica a Jahorina. Před nedávnou válkou se rozkládal na ploše 451 kilometrů čtverečních, po podpisu Daytonských mírových dohod roku 1995 byl rozdělen na dvě části – větší připadla Federaci Bosny a Hercegoviny a obývá ji zhruba 2500 lidí. 

Buroj Ozon je v pořadí druhým plánovaným arabským stavebním projektem tohoto rozsahu. Již dříve kuvajtská společnost ohlásila výstavbu střediska Sarajevo Resort v okresu Hadžići v hodnotě 400 milionů marek čili 28 miliard korun. Bosna a Hercegovina je v posledních letech oblíbenou turistickou destinací bohatých návštěvníků z Perského zálivu. Arabové oceňují především náboženskou a kulturní blízkost místního bosňáckého obyvatelstva a neobyčejnou přírodní scenérii střední Bosny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.