středa 18. června 2014

Policejní manévry v Bosně

Státní agentura pro vyšetřování a ochranu, známá též jako SIPA, na 40 místech po celé Bosně a Hercegovině provedla razie proti osobám podezřelým z daňových podvodů. Během akce s krycím názvem Pandora bylo zadrženo 54 osob napojených na bývalé vedení Správy pro nepřímé zdanění (UIO), což je celostátní instituce, která dohlíží na výběr daně z přidané hodnoty a cel. Mezi zadrženými je Kemal Čaušević, v letech 20042011 ředitel UIO, a Zdravko Cvjetinović, současný náměstek celního odboru UIO.


Nynější ředitel Správy pro nepřímé zdanění Miro Džakula v tiskovém prohlášení uvedl, že za bývalého vedení vznikla škoda přesahující 2 miliardy marek (přes 26 mld. Kč). Čaušević byl do funkce dosazen jako politický kandidát vládnoucí bosňácké Strany demokratické akce. V průběhu svého mandátu přišel k 11 nemovitostem na různých sarajevských adresách v hodnotě 1,1 milionu marek (přes 14 mil. Kč). Ty mu však soud v dubnu tohoto roku obstavil. Jen dovozem nezdaněného textilu z Číny stát přišel o 300 milionů marek (9 mld. Kč).

Zátah proti Čauševićovi a jeho komplicům je největší akcí orgánů činných v trestním řízení od konce války. Rozsah vzniklých škod nemá v moderních dějinách Bosny a Hercegoviny obdobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.