pátek 16. března 2012

Eurovize 2012 se blíží

Hudební soutěž Eurovize se letos poprvé uskuteční v ázerbájdžánské metropoli Baku. Jak už bývá zvykem, hostitelem největšího evropského hudebního klání je domovská země vítězů z předešlého ročníku. V roce 2011 jimi bylo popové duo Eldar & Nigar. Soutěže se zúčastní všechny evropské země a několik středomořských, s výjimkou Česka, Polska, Arménie a několika ministátu. Mezi již tradiční soutěžící patří také země bývalé Jugoslávie. Nyní si pojďme přestavit jejich reprezentanty.

Bosnu a Hercegovinu bude zastupovat zpěvačka s pseudonymem Maya Sar, za nímž se skrývá vokalistka, skladatelka a klavíristka Maje Sarihodžić (1981). Výběr umělce v této zemi probíhá bez účasti publika a pravidelně jsou v něm obměňováni hudebníci a zpěváci ze všech tří zdejších konstitutivních národů.

Černá Hora vyslala na soutěž direktivní volbou bělehradského rockového zpěváka s černohorskými kořeny Ramba Amadea aneb Antonija Pušiće (1963). Od vyhlášení nezávislosti roku 2006 půjde o čtvrtou účast na Eurovizi.

Chorvatského představitele diváci vybrali v lokálním předkole zvaném Dora. Vítězem se stala široce známá zpěvačka Nina Badrić (1972), která se tak probojovala na mezinárodní scénu až napočtvrté.

Makedonie do klání interně vybrala zpěvačku a textařku arumunského původu Kaliopi Bukle (1966).

Slovinsko po domácím kole Misija Evrovizija vybralo mladičkou zpěvačku Evu Botovou (1995).

Srbsko bude zastupovat na základě neveřejné volby ostřílený hudebník Željko Joksimović (1972). O přízeň publika se na Eurovizi pokoušel vícekrát, buď jako skladatel, nebo zpěvák. Roku 2004 skončil jako druhý za ukrajinskou zpěvačkou Ruslanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.