pondělí 19. srpna 2013

Zemřel spisovatel Mirko Kovač (1938–2013)

V chorvatské Rovinji zemřel významný spisovatel a dramatik Mirko Kovač. Kovač se narodil v obci Petrovići u hercegovské Bileći, vystudoval dramaturgii v Bělehradě a před rozpadem Jugoslávie přesídlil do Rovinje. Jeho pravoslavná rodina má kořeny v Černé Hoře. Z těchto důvodů je označován za bosenskohercegovského, černohorského, srbského a chorvatského autora. Rozmanitý původ byl patrný i na samotném literárním stylu; zatímco většinu děl do rozpadu Jugoslávie napsal v srbském ekavském nářečí, po odchodu do Chorvatska se vrátil k rodné ijekavštině.

Kovač debutoval roku 1962 románem Gubilište (Popraviště), kterým na sebe přivolal hněv komunistického režimu kvůli údajně černému vidění světa. Nicméně ani jeho další díla nebyla o nic méně realistická a společensky kritická. Mimořádný ohlas vyvolal román Vrata od utrobe (Brána do nitra, 1978), který trhal rekordy prodejnosti a zároveň obdržel prestižní literární cenu týdeníku NIN. Koncem 80. let se autor znelíbil Miloševićově režimu, který proti němu vedl mediální lynč, a tak se roku 1991 rozhodl k odchodu do Chorvatska. V novém domově napsal dnes již legendární román Kristalne rešetke (Krystalové mříže, 1995) a vzpomínkovou knihu Grad u zrcalu (Město v zrcadle, 2007).

Česky dosud vyšel román Má sestra Elida (1968) a filmový scénář Den k tetování (1989), slovensky pak sbírka esejů Európska hniloba (2000) a román Malvína: životopis Malvíny Trifkovićovej (2003).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.